Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Smarowidło babuni

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sposób na pyszne smarowidło

Smarowidło babuni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smarowidło babuni

 

  • ½kg słoniny
  • ½kg boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Smarowidło babuni
Słoninę kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wrzucamy do garnka i zaczynamy wytapiać. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do wytapianej słoniny. Pod koniec gdy słonina całkowicie się już wytopi dodajemy cebulę i przyprawy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po czym przelewamy do szklanych słoików. Przechowujemy w lodówce.
Smarowidło babuni
Zmieloną słoninę wytapiamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając
Smarowidło babuni
W następnej kolejności dodajemy skrojony w kostkę boczek i pod koniec cebulę