anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Smarowidło staropolskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne smarowidło do chleba smakuje wyśmienicie i jest odskocznią od codziennych szynek i innych wyrobów.

Smarowidło staropolskie

Składniki:

Smarowidło staropolskie

 

  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • kilka ziaren kminku
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g smalcu

 

Sposób przygotowania:

Smarowidło staropolskie
Do wysokiego garnka dać smalec, boczek bardzo drobno pokroić, cebulę również dodać również kminek roztarty w dłoniach. Całość gotować na bardzo małym ogniu około 40 minut, następnie dodać sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze około 15 minut. Odstawić w chłodne miejsce jak zacznie zastygać to czasem wymieszać.