Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Smarowidło z kurczaka do chleba

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszna pasta kanapkowa z tego co akurat zostało mi z rosołu

Smarowidło z kurczaka do chleba

Składniki:

Smarowidło z kurczaka do chleba

 

  • 2 udka z kurczaka z rosołu
  • Kilka łyżek rosołu
  • Kawałek pietruszki z rosołu
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebulki dymki

 

Sposób przygotowania:

Smarowidło z kurczaka do chleba
Udka wyjąć z rosołu, ostudzić, zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości i chrząstek, rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Razem z mięsem i ugotowaną pietruszką wrzucić do przystawki od blendera i zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest sucha można podlać odrobiną rosołu. Dodać 2-3 łyżki majonezu (w zależności od naszych upodobań), doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, przełożyć do szczelnego pojemniczka i schłodzić w lodówce. Smarować chleb lub krakersy. Można posypać posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem. Ja dałam plasterki ogórka i rzodkiewki.