Smażona ryba a la Hanoi (Wietnam)

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Przygotować nuoc cham: wymieszać pastę krewetkową, troche oleju, sos rybny i cukier.

Smażona ryba a la Hanoi (Wietnam)

Składniki:

Smażona ryba a la Hanoi (Wietnam)

 

  • 2 łyżki pasty krwetkowej z olejem sojowym
  • 1/4 szkl sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru
  • 500 g filetów rybnych bez ości
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szkl oleju arachidowego
  • 4 łyżeczki startej świeżej kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka startego imbiru
  • 4 posiekane dymki
  • 1/2 szkl posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • nuoc cham
  • sałata i mięta do przybrania

Sposób przygotowania:

Smażona ryba a la Hanoi (Wietnam)
Przygotować nuoc cham: wymieszać pastę krewetkową, troche oleju, sos rybny i cukier. Zagotować i ewentualnie dodać jeszcze trochę cukru do smaku. Rybę posypać solą, pieprzem, pokroić w małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie, dodać rybę, kurkumę i imbir. Smażyć, delikatnie mieszając. Kiedy ryba jest prawie gotowa dodać dymkę, koperek i orzeszki. Podawać z ryżem, sosem do maczania, sałatą i miętą.