Zgobisz

Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ja lubię krwistą wątróbkę, ale oprócz mnie nikt w domu takiej nie lubi.

Smażona Wątroba Wołowa  /  jak u Mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy

Sposób przygotowania:

Smażona Wątroba Wołowa / jak u Mamy

► Wątróbkę uzdatnić, mocząc ją około 60 minut w mleku z kilkoma kroplami cytryny, następnie pokroić w plastry, obtoczyć w mące i bez przyprawiania położyć płasko w patelni teflonowej na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. ► Po kilku munutach smażenia, gdy wątróbka się lekko przyrumieni dodać, masło, śmietanę, obraną i pokrojoną w piórka cebulę i smażyć aż cebula zmięknie. Wątróbka staje się twarda gdy zbyt wcześnie doda się sól, wątróbka twardnieje także od zbyt powolnego smażenia. ► Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz i teraz dopiero posolić i popieprzyć.