agnieszka32910

agnieszka32910

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Smażone banany w chrupkiej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki i smaczny deser bananowy z nutką cynamonową

Smażone banany w chrupkiej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone banany w chrupkiej panierce

 

Sposób przygotowania:

Smażone banany w chrupkiej panierce
Wybieramy banany niezbyt dojrzałe, najlepiej twarde i bez ciemnych plam. Banany obieramy i kroimy w plastry ok 3 cm. Kkostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy mleko (w takiej ilośći aby czekolada była płynna) oraz cukier puder (jeżeli użyjemy czekoladę mleczną cukier będzie zbędny). Tak przygotowaną czekoladę odstawiamy do wystudzenia Ciastka kruszymy tak aby nie było zbyt dużych kawałków herbatników. Do pokruszonych herbatników dodajemy cynamon i ewentualnie odrobinę cukru pudru. Jajka roztrzepujemy widelcem.. Plastry banana maczamy w jajku a następnie obtaczamy w herbatnikach, czynność powtarzamy aby uzyskać grubszą panierkę. Masło roztapiamy na patelni i smażymy banany ze wszystkich stron na złoty kkolor. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy polane wcześniej przygotowanym sosem czekoladowy.
Smażone banany w chrupkiej panierce
Grubość plastrów zależy od naszego gustu ale najlepsze są te na ok 2 cm
Smażone banany w chrupkiej panierce
Przygotowana panierka z herbatniów cukru i cynamonu
Smażone banany w chrupkiej panierce
Grubsza panierka sprawi że nasz deser będzie chrupiący z zewnątrz a mięciutki w środku
Smażone banany w chrupkiej panierce
Smażymy na maśle aby nasz deser uzyskał pyszny maślany smak