JarekD

JarekD

Kucharz
[Przepisów: 4]

Smażone kalmary z sosem tatarskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Genialne ciepłe entree dla zgłodniałych gości oczekujących na danie główne.

Smażone kalmary z sosem tatarskim

Składniki:

Smażone kalmary z sosem tatarskim

 

 

  • Sos tatarski

 

  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jaja na twardo
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany

 

Sposób przygotowania:

Smażone kalmary z sosem tatarskim
Przygotowanie sosu tatarskiego: Posiekać jajeczka, ogórki i cebulę na bardzo drobne kawałeczki. Zmieszać z chrzanem i śmietaną do smaku. Odstawić do lodówki. Kalmary pokroić w krążki, obtaczać najpierw w mące kukurydzianej, potem zamoczyć w roztrzepanym jajeczku a następnie zanurzyć w bułce tartej. Krążek niezwłocznie umieścić na patelni z rozgrzanym olejem. Smażyć krótko, intensywnie aż panierka się zrumieni. Odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach, podać z przygotowanym wcześniej sosem tatarskim. Objadać się ze smakiem aż do przybycia dania głównego. Bardzo ważne jest aby kalmary były świeże. Stare mrożone stwory mogą mieć posmak gumy !!!.