kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Smażone kiełbaski na słodkim bigosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bigos inaczej czyli na słodko, a na nim pieczona biała kiełbaska. Kaloryczne, a jakże smaczne danie :)

Smażone kiełbaski na słodkim bigosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone kiełbaski na słodkim bigosie

 

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 2 białe kiełbaski
  • 2 duże marchewki
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do pieczonych żeberek do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Kapustę kroimy jak „do bigosu”. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy kapustę, na wierzch rozkładamy startą marchewkę, przyprawiamy solą i prużymy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby podlewając wodą. Kiełbaski śląskie kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia na patelnię dorzucamy pokrojoną w pióra czerwoną cebule i smażymy tak długo aż cebula się zeszkli. Gdy kapusta zmięknie przekładamy ją do przygotowanej kiełbasy z cebula, dodajemy musztardę, pieprz oraz sól i mieszamy. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Przekładamy kapustę na talerze i smażymy, ponacinane wcześniej białe kiełbaski przyprawione przyprawą do żeberek. Kiełbaski układamy na kapuście. SMACZNEGO!
Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Kapustę kroimy, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach i prużymy.
Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Kiełbaski śląskie kroimy w kostkę, cebulę w pióra i podsmażamy.
Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Do podsmażonej kiełbasy przekładamy kapustę, dodajemy przyprawy i musztardę, mieszamy i podsmażmy jeszcze ok. 15 min.
Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Białe kiełbaski nacinamy i smażymy z dodatkiem przyprawy do żeberek.