joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Smażone kopytka z sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smażone kopytka są nieco inne niż gotowane.Pod wpływem smażenia pęcznieją jak poduszeczki, Podane z sosem borowikowym smakują wyśmienicie. Możemy je przygotować z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia wtedy ziemniaki mielimy w maszynce.

Smażone kopytka z sosem grzybowym

Składniki:

Smażone kopytka z sosem grzybowym

 

  • kubeczek śmietany sól pieprz gałka muszkatołowa 3 łodyżki kolendry z listkami olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Smażone kopytka z sosem grzybowym
Ugotowane gorące ziemniaki ubijamy z serkiem topionym na gładką masę,studzimy. Wyjmujemy 1 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajka,sól pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.Wyrabiamy i odstawiamy na chwilę.Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na połowie masła,dodajemy borowiki pokrojone w plasterki i smażymy do zredukowania powstałego sosu.Dodajemy sól i pieprz do smaku i zagęszczamy śmietaną z 1 łyżką mąki. Chwilę dusimy. Stolnicę posypujemy mąką pszenną i wykładamy ciasto formując wałek,który uklepujemy lekko tłuczkiem do mięsa (w ten sposób na kluskach odciśnie się ładny wzorek).Kluski kroimy pod ukosem tworząc kopytka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy partiami kluski do zrumienienia.Usmażone kluski przekładamy na brytfannę wysmarowaną pozostałym masłem lekko posypujemy startym parmezanem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do momentu roztopienia sera.Podajemy polane sosem grzybowym i posypane pokrojoną drobniutko kolendrą.