Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Smażone pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tym razem zamiast gotować pierogi postanowiłam od razu je usmażyć.Pierogi niekoniecznie muszą być gotowane,smażone są bardzo smaczne.

Smażone pierogi z kapustą

Składniki:

Smażone pierogi z kapustą

 

 

  • Farsz:
  • pół kilo kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól,pieprz
  • masło do smażenia

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z kapustą
Farsz: Kapustę płuczemy,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Następnie dokładnie odcedzamy i drobno kroimy.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę,smażymy na maśle,dodajemy do kapusty razem z masłem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Chwilę jeszcze przesmażamy i studzimy. Ciasto: Do mąki dodajemy sól,stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto.Wałkujemy i za pomocą szklanki wykrawamy krążki.Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażyć na nim pierogi z obu stron na rumiano,po kilka chwil. Pierogi odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów.