Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trochę pracochłonne ale jaki efekt!

Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami

 

 

  • sól
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu

 

 

  • Do smażenia:
  • 1l oleju

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi drożdżowe z jabłkami
Ze szklanki mąki, drożdży,części cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn.Żółtka utrzeć z resztą cukru. Margarynę stopić. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, dokładnie wyrobić. Wlać roztopiony tłuszcz.Ponownie wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę,podzielić na kilka części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 2 cm. Formować owalne bułeczki, do każdej włożyć 2 łyżeczki farszu. Zlepić. Na chwilę pozostawić do wyrośnięcia, smażyć na jasnobrązowy kolor. SMACZNEGO!