dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Smażone pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierogi ziemniaczane z farszem kapuścianą grzybowym. Panierowane w bułce tartej i smażone na rozgrzanym tłuszczu.

Smażone pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę dusimy do miękkości z dodatkiem poszatkowanej cebuli, wypłukanymi grzybami i przyprawami do smaku. Studzimy. Ugniecione ziemniaki łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. na środku układamy porcję farszu. Dokładnie zalepiamy. Pierogi smarujemy rozbełtanym białkiem i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę kiszoną dusimy z cebulką i grzybami.
Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Z ziemniaków, mąki, masła i jajka zagniatamy ciasto.
Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Na wyciętym krążku ciasta układamy porcje farszu.
Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Panierowane pierogi smażymy z obu stron.