Koper

Koper

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 631]

Smażone ryby słodkowodne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny obiad zrobiony z rybek złowionych przez mojego tatę :)

Smażone ryby słodkowodne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone ryby słodkowodne

  • 1 kg słodkowodnych ryb (leszcze, płotki itp., najlepiej ważące po ok. 200g każda)
  • Łyżka soli
  • ½ szklanki mąki
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżeczki soli czosnkowej
  • 6 łyżeczek suszonej natki pietruszki
  • 10g masła

Sposób przygotowania:

Smażone ryby słodkowodne

Ryby oczyszczone, wypatroszone, pozbawione głów i dokładnie wymyte, nacieramy solą. Do środka każdej ryby dajemy trochę soli czosnkowej, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki i masła. Ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do momentu aż ładnie zarumienią się z każdej strony.