Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 667]

Smażone ryby słodkowodne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny obiad zrobiony z rybek złowionych przez mojego tatę :)

Smażone ryby słodkowodne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone ryby słodkowodne

  • 1 kg słodkowodnych ryb (leszcze, płotki itp., najlepiej ważące po ok. 200g każda)
  • Łyżka soli
  • ½ szklanki mąki
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżeczki soli czosnkowej
  • 6 łyżeczek suszonej natki pietruszki
  • 10g masła

Sposób przygotowania:

Smażone ryby słodkowodne
Ryby oczyszczone, wypatroszone, pozbawione głów i dokładnie wymyte, nacieramy solą. Do środka każdej ryby dajemy trochę soli czosnkowej, pieprzu cytrynowego, natki pietruszki i masła. Ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, do momentu aż ładnie zarumienią się z każdej strony.
Smażone ryby słodkowodne
Ryby nacieramy solą i wkładamy do środka przyprawy i masło
Smażone ryby słodkowodne
Panierujemy w mące pszennej dokładnie z każdej strony
Smażone ryby słodkowodne
Układamy partiami na patelni z rozgrzanym olejem
Smażone ryby słodkowodne
Smażymy do momentu aż ładnie zarumienią się z każdej strony

Zobacz film: Filetowanie ryby płaskiej

Tagi:

ryba ryby