Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Smażone serki ołomunieckie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smažené olomoucké tvarůžky, czyli jedna z najbardziej znanych i lubianych przystawek w czeskiej i słowackiej kuchni - najczęściej spotykana, jako przekąska do piwa.

Smażone serki ołomunieckie

Składniki:

Smażone serki ołomunieckie

 

  • serki pleśniowe ołomunieckie,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki piwa,
  • kminek, pieprz, chili, zioła,
  • mąka pszenna i kukurydziana,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone serki ołomunieckie

ETAP 1:

Smażone serki ołomunieckie
Tradycyjny przepis na ciasto do serków zawiera piwo.

Wbić do naczynia jajko, dodać przyprawy do smaku oraz odrobinę wody lub piwa i roztrzepać do jednolitej konsystencji.

ETAP 2:

Smażone serki ołomunieckie
Ciasto zawiera mąkę pszenną oraz kukurydzianą.

Do płynnych składników dosypać obie mąki i wymieszać dokładnie.

ETAP 3:

Smażone serki ołomunieckie
Serki do panierowania powinny być zimne.

Serki pokrojone w krążki zanurzać w mące pszennej, a następnie w gęstym cieście.

ETAP 4:

Smażone serki ołomunieckie
Serki podczas smażenia nie powinny się stykać.

Na patelnię wlać odpowiednią ilość oleju, rozgrzać na średnim ogniu i układać serki obtoczone w cieście.

ETAP 5:

Smażone serki ołomunieckie
Serki podawać natychmiast po usmażeniu.

Usmażone serki przełożyć na ogrzany talerz i udekorować krążkami cebuli i marynowanymi ogórkami. Podawać z pieczywem.