Strona główna Smażone sznycle rybne

Smażone sznycle rybne
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Kuchnia chińska - wieszjak.pl

Przepis redakcyjny
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Smażone sznycle rybne
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Z filetów usunąć ości, pokroić je cienko, w paski o dł. kilku centymetrów Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem


trudność: łatwe
czas:

Smażone sznycle rybne - SKŁADNIKI:

  • 40 dag filetów rybnych – do wyboru
  • Pół szklanki wina ryżowego
  • 4 białka
  • Sól, pieprz
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 2 dag mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozmieszanej w 2 łyżkach wody
  • Olej roślinny do smażenia

Smażone sznycle rybne - PRZYGOTOWANIE:

Z filetów usunąć ości, pokroić je cienko, w paski o dł. kilku centymetrów

Tak pokrojone filety przyprawić solą i pieprzem

Skropić filety odrobiną wina ryżowego

Papryki umyć, obrać, pokroić bardzo drobno, w paseczki

Białka roztrzepać, dodać do nich 20 dag mąki kukurydzianej, wymieszać „na gładko”, aby nie było grudek

Resztę wina ryżowego przyprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę kukurydzianą rozmieszaną w wodzie

W woku (lub na patelni) rozgrzać olej. Smażyć na nim filety, lekko je mieszając, około dwóch minut. Uwaga! Aby ryba pozostała soczysta, olej nie powinien mieć zbyt wysokiej temperatury

Dodać paprykę, dusić przez kolejne dwie minuty

Rybę i warzywa wyjąć, dokładnie odsączyć.

Zlać olej z woka tak, aby pozostała jedynie warstwa natłuszczająca lekko naczynie

Ponownie włożyć rybę do woka, dodać marynatę – białka z mąką kukurydzianą i przyprawione wino. Stale mieszając, smażyć całość ok. jednej minuty

Na sam koniec dodać warzywa.



Komentarze do Smażone sznycle rybne  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryby
Stek z rekina z japońską nutą Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej Pasta z wędzonej makreli
Łosoś w kruchym cieście z pesto Ryba z sałatką z grilla Łosoś z cytrynowym risotto
Pasta z makreli 2 Pasztet jajeczny z łososiem i szpinakiem Pasta z makreli
Homar z ziołowym masłem i bagietką Śledź pod pierzynką Pasta z makreli z majonezem Eli
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane