Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Smażone ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podgotowane, a następnie usmażone na oleju aromatyzowanym czosnkiem i papryczką pepperoni ziemniaczki.

Smażone ziemniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone ziemniaczki

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 łyżka przyprawy do frytek

Sposób przygotowania:

Smażone ziemniaczki
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować je w osolonej wodzie prawie do miękkości, odcedzić, lekko odparować. Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. Papryczkę przekroić na pół, usunąć nasiona. Na patelni rozgrzać olej, mocno zrumienić na nim czosnek i papryczkę. Następnie czosnek i papryczkę wyjąć z oleju (wyrzucić). Do aromatyzowanego oleju wsypać ziemniaki, posypać je przyprawą do frytek. Ziemniaki smażyć na dużym ogniu, co chwilę delikatnie mieszając, aż mocno się zrumienią.
Smażone ziemniaczki
Obrane umyte i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
Smażone ziemniaczki
Pokrojone ziemniaki gotowane w osolonej wodzie.
Smażone ziemniaczki
Rozgnieciony czosnek i przekrojona papryczka rumienione na oleju.
Smażone ziemniaczki
Odcedzone ziemniaki wsypane do aromatyzowanego oleju i posypane przyprawą.