nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Smażony banan z miodem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dość kaloryczny, ale pyszny deser, który zadowoli każdego łasucha, czyli smażony na masełku banan polany ciepłym miodem i obsypany chrupiącymi włoskimi orzechami.

Smażony banan z miodem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony banan z miodem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Smażony banan z miodem i orzechami
Banana obrać i przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone masło przenieść pokrojonego banana i podsmażać go na małym ogniu z obu stron. Podsmażonego, rumianego banana przenieść na talerzyk, a na tej samej patelni uprażyć rozdrobnione nieco orzechy włoskie. Po chwili do orzechów na patelnię dodać miód i wymieszać miód z orzechami. Podgrzewać przez chwilę orzechy z miodem. Podgrzanym miodem z orzechami polać ułożonego na talerzyku podsmażonego banana.  
Smażony banan z miodem i orzechami
Przekrojony banan przełożony na patelnię z rozpuszczonym masłem.
Smażony banan z miodem i orzechami
Banan podczas podsmażania go z obu stron na maśle na niedużym ogniu.
Smażony banan z miodem i orzechami
Rozdrobnione nieco orzechy włoskie prażone na patelni.
Smażony banan z miodem i orzechami
Miód dodanydo prażonych orzechów włoskich na patelnię.