kuchenna_zuza

kuchenna_zuza

Kucharz
[Przepisów: 2]

Smażony brązowy ryż z tajską bazylią i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne danie na ciepły, wiosenny dzień. Kolorowe, zdrowe i lekko orientalne. Wyczuwalny smak tajskiej bazylii, oleju kokosowego i zabójcze smażone rzodkiewki.

Smażony brązowy ryż z tajską bazylią i warzywami

Składniki:

Smażony brązowy ryż z tajską bazylią i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Smażony brązowy ryż z tajską bazylią i warzywami
Ryż gotujemy. Roztapiamy na patelni łyżkę oleju kokosowego. Podsmażamy kilka minut pokrojony w plasterki czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Cukinię obieramy i skrawamy obieraczką. Dodajemy ją na patelnię i smażymy kilka minut. Odkładamy warzywa na talerz. Na patelnię wbijamy jajko. Dorzucamy ugotowany ryż, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem cayenne, mieszamy. Po kilku minutach smażenia dorzucamy podsmażone wcześniej warzywa, bazylię i po minucie wykładamy na talerz.