nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo delikatny, soczysty smażony dorsz podany z kaszą quinoa, bardzo zdrowy obiadek, nie tylko na piątek:)

Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym

 

Sposób przygotowania:

Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym
Dorsza płuczemy pod bieżąca wodą i przygotowujemy takie kawałki jakie będziemy smażyć. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 30 min. Jeśli mamy rybę dzień wcześniej, to możemy zamoczyć w mleku na noc. Wyciągamy z mleka, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dorsza po każdej ze stron po kilka minut, na dosyć dużym ogniu. Na drugiej patelni topimy masło, dodajemy odsączone, kapary i plasterki cytryny. Wszystko razem smażymy ok 3 minut. Powstałym sosem polewamy dorsza. Podajemy np z kaszą quinoa. Smacznego
Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym
Poporcjowane filety moczymy w mleku min 30 minut
Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym
Solimy i pieprzymy z każdej strony
Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym
Obtaczamy w mące i smażymy na dosyć dużym ogniu
Smażony dorsz w sosie cytrynowo-kaparowym
Na osobnej patelni przygotowujemy sos z kaparów i cytryny

Tagi:

kapary dorsz