Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Smażony halibut z bazyliowym masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To chyba najprostszy sposób podania ryby. Filety rybne w mącznej panierce usmażone na oleju, podane z masłem z dodatkiem czosnku i świeżej bazylii.

Smażony halibut z bazyliowym masłem

Składniki:

Smażony halibut z bazyliowym masłem

 

Sposób przygotowania:

Smażony halibut z bazyliowym masłem

Etap 1

Smażony halibut z bazyliowym masłem
Umyte osuszone i obtoczone w mące rybne filety.

Rybne filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, obtoczyć w mące.

Etap 2

Smażony halibut z bazyliowym masłem
Ryba na patelni oprószona solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Rybę kłaść na rozgrzany na patelni olej, oprószyć solą i pieprzem.

Etap 3

Smażony halibut z bazyliowym masłem
Usmażona na rumiano ryba przełożona na talerz.

Smażyć na średnim ogniu na rumiano z obu stron. Usmażoną rybę zdjąć z patelni na talerz.

Etap 4

Smażony halibut z bazyliowym masłem
Masło wymieszane z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną bazylią.

Masło przełożyć do miseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię posiekać, dodać do masła, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Smażony halibut z bazyliowym masłem

Czosnkowo-bazyliowe masło rozłożyć na usmażonych gorących rybnych filetach.

Podawać od razu po przygotowaniu.


Tagi:

ryba