pzosia

pzosia

Kucharz
[Przepisów: 5]

Smażony karp

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

karp smażony na patelni w panierce

Smażony karp Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony karp

 

 

Sposób przygotowania:

Smażony karp
Świeżego karpia należy pokroić w dzwonki około 3- 4 centymetrowe. Kawałki karpia opłukać wodą, następnie posypać Kucharkiem, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijamy w miseczce i dodajemy jarzynkę. Bułkę tartą mieszamy   z mąką na talerzu. Kawałki karpia po odsączeniu z wody moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej pomieszanej z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karpia z każdej strony na brązowy kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.
Smażony karp
posypujemy karpia kucharkiem solą i pieprzem oraz skrapiamy cytryną
Smażony karp
obtaczamy w bułce i mące i dajemy na rozgrzany olej
Smażony karp
smarzymy z obu stron na złocisty kolor
Smażony karp
podajemy karpia do obiadu zaraz po usmażeniu