monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapraszam na obiad w rustykalnym stylu- z pewnością posmakuje nie tylko Panom, nie jedna Pani też będzie zadowolona z takiego obiadku, ja byłam:)

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli

 

  • 2 kotlety z szynki bez kości
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml nalewki lub różowego wina
  • 1 łyżka powideł śliwkowych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej

 

Sposób przygotowania:

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli
Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i lekko zeszklić. Wlać połowę alkoholu i przykryć pokrywką, dusić. Gdy płyn wyparuję, dodać resztę i dusić dalej. Gdy i ten płyn wyparuje do cebuli dodać sól, ocet i wymieszać. Na koniec dodać powidła i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę i położyć szynkę. Smażyć z każdej strony po 3 minuty. Podawać z konfiturą z cebuli. Smacznego!
Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli
do uduszonej cebuli dodać powidła i zagotowac

Tagi:

beza szynka bezy