Jak smażyć łososia norweskiego?

Łososia można usmażyć sauté, bez panierki, tylko po przyprawieniu. Filety z łososia równie smaczne są w panierce z mąki albo bułki tartej. Na ich przyrządzenie wystarczy 10 minut.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak smażyć łososia norweskiego?
fot. fotolia
Mięso łososia jest dosyć tłuste. Na patelnię wystarczy nalać niewielką ilość oleju.

Jak smażyć filet z łososia sauté

Filety z łososia doskonale nadają się  do smażenia na patelni. Wystarczy przyprawić je:
  • solą,
  • pieprzem (do ryb szczególnie pasuje pieprz cytrynowy),
  • tymiankiem,
  • sokiem z cytryny.
Zanim na patelni położy się łososia, olej powinien się dobrze rozgrzać. Na rozgrzanym oleju mięso szybko się usmaży, nie nasiąknie nim i zachowa swój charakterystyczny smak i aromat. Najczęściej wystarczą 3-4 minuty smażenia na każdej ze stron.

Jak się smaży łososia w panierce

Mięso łososia pozbawione skóry i ości można także smażyć w panierce. Panierkę do ryb przyrządza się z mąki albo bułki tartej wymieszanych z jajkiem. Należy zamoczyć w niej rybę, a następnie szybko położyć mięso na patelni i usmażyć z obu stron.

Łosoś pieczony w folii

Łososia można również upiec w piekarniku. Ryba pieczona jest mniej kaloryczna niż smażona, zachowuje też więcej wartości odżywczych. Aby mięso w czasie pieczenia nie wyschło i pozostało soczyste, warto po przyprawieniu, a przed włożeniem do piekarnika, owinąć je w folię aluminiową.