domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Smażony makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Błyskawiczny w przygotowaniu smażony makaron. Duża ilość warzyw, dwa rodzaje mięsa, smaki które idealnie uzupełniają się wzajemnie.

Smażony makaron

Składniki:

Smażony makaron

 

  • 200 g makaronu ryżowego

 

  • 20 dag szynki wieprzowej

 

  • 1 mała pojedyncza pierś kurczaka

 

 

 

 

  • pół puszki pędów bambusa

 

 

  • 1 duża cebula

 

  • 1 duża marchewka

 

  • pół puszki zielonego groszku

 

  • szczypiorek do posypania

 

  • 2 łyżki sosu sojowego, przyprawa pięciu smaków, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Smażony makaron
Pierś z kurczaka i wieprzowinę pokroić w wąskie paseczki, włożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawę pięciu smaków i odstawić na pół godziny do lodówki. Gdy mięso będzie się marynować posiekać drobno czosnek i cebulę. Rozgrzać wok, wlać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i cebulę, zrumienić, wrzucić mięso i wszystko dobrze podsmażyć.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją. Grzyby zalać gorącą wodą na 15 minut, aż napęcznieją, pokroić w wąskie paseczki. Paprykę czerwoną i żółtą oraz marchew pokroić w słupki. Gdy mięso będzie zarumienione dodać grzyby, papryki, pędy bambusa i marchew. Wszystko smażyć do momentu, aż warzywa będą pół miękkie. Wrzucić makaron i smażyć. Można lekko podlać wodą, gdyby zaczęło się przypalać.

Pod koniec gotowania dodać groszek i doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Podawać w miseczkach posypane szczypiorkiem.