edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Smażony panierowany camembert

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

kaloryczne jedzonko, ale za to jakie pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu :)

Smażony panierowany camembert Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażony panierowany camembert

 

  • dla dwóch osób:
  • 2 serki camembert 120 g
  • 1 duże jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażony panierowany camembert
W jednym naczyniu roztrzepać jajko, do drugiego wsypać bułkę tartą. Ser (nie obierać go przepadkiem ze skórki!) obtaczać kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce - panierka powinna być dość gruba. Najlepiej to robić przy pomocy dwóch widelców, nie dotykając palcami, wtedy panierka nie odpada. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać natychmiast, dopóki jest gorący i ma płynną konsystencję. Ja go zawsze podaję w towarzystwie makaronu wstążki i sałaty lodowej z owocami w miodowym winegrecie (wg przepisu https://gotujmy.pl/salata-lodowa-w-miodowym-winegrecie,przepisy,145265.html ), ale doskonale smakuje też z żurawiną.
Smażony panierowany camembert
Serek obtaczać kolejno w jajku, bułce, jajku, bułce.

Tagi:

jajko tarta jajka