Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nowością w tym przepisie jest zestawienie smaku pstrąga i groszku .Z reguły ryba smażona kojarzy nam się z innego rodzaju surówkami

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku

 

 

Sposób przygotowania:

Smażony pstrąg na cytrynowym groszku
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, pokruszonego listka Kafiru i soku z cytryny ( odrobinę soku zostawić do doprawienia groszku). Umyte i osuszone filety z pstrąga zalać marynatą i zostawić na 20 minut. Groszek odcedzi zostawiając kilka łyżek zalewy. W garnuszku rozpuścić 1 łyżkę masła. Wrzucić groszek. Podgrzać i doprawić do smaku solą , sokiem z cytryny i cukrem. Filety wyjąć i dobrze osuszyć kuchennymi ręcznikami papierowymi ( usunąć kawałki listka Kafiru i pestki cytryny). Posolić , posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano filety z pstrąga . W ostatnim momencie smażenia dodać masło. Podawać układając filet na warstwie groszku .
Smażony pstrąg na cytrynowym groszku
Filety z pstraga zamarynowane w oleju i soku z cytryny
Smażony pstrąg na cytrynowym groszku
Groszek konserwowy podgrzany na maśle- doprawiony cukrem- sokiem z cytryny i solą
Smażony pstrąg na cytrynowym groszku
Filety z pstrąga osuszyć- posolic - posypac pieprzem i oprószyc mąką
Smażony pstrąg na cytrynowym groszku
Usmazyc na rumiano na rozgrzanym oleju z pestek winogron