RoMaDan

RoMaDan

Kucharz
[Przepisów: 7]

Smażony ryż curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Smażony ryż curry to szybki dodatek do chińszczyzny. Choć czasem samodzielne smakuje wybornie.

Smażony ryż curry

Składniki:

Smażony ryż curry

 

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (może został z poprzedniej potrawy)
  • 2 Łyżki oleju
  • 5 sm kawałek pora (białej części)
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • groszek mrożony (pół szklanki)
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki sosu sezamowego

Sposób przygotowania:

Smażony ryż curry
Najpierw, jak to w kuchni chińskiej bywa, należy się przygotować. Czyli - groszek rozmrozić - przepłukać zimną wodą na sitku. Pora, czosnek i imbir drobno poszatkować. Ryż - jeśli jest z poprzedniego dnia i posklejany - nic nie szkodzi - w woku się szybko i elegancko rozejdzie. No i po przygotowaniu wszystkiego, zaczyna się. Ruszy szybkie i zdecydowane. Najpierw rozgrzewamy woka tak, aby się dymił (włączyć okap). Wlewamy olej i rozgrzewamy go tak, aby prawie dymił. Teraz szybko - por, czosnek i imbir na 30 sekund. Cały czas mieszać. Dodać groszek. Mieszać 30 sekund i dodać jajko. Mieszając zrobić jajecznicę. Po całkowitym ścięciu jajka - dodać ugotowany ryż. Ciągle mieszając dodać przyprawy - curry i 5 smaków. Chińczycy twierdzą, że ryż wtedy jest gotowy, kiedy zaczyna przywierać do ścianek. Ja po zabarwieniu go na żółto - dodaję sos sojowy i tuż przed zdjęciem z ognia dodaję sos sezamowy. Ryż upchnąć w chińskie miseczki. Po jakimś czasie można go łanie podać na talerzu odwracając miseczki do góry dnem i je ściągając. smacznego. :)