Smażymy idealne steki

Prawie każdy lubi jeść steki, Nie każdy jednak wie, jak je dobrze usmażyć...

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Smażymy idealne steki
Steki z reguły smaży się na tzw. angielską metodę, która polega na krótkotrwałej obróbce w wysokiej temperaturze. Tak usmażone mięso ma rumianą skórkę i jest soczyste w środku.

Mięso na steki powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je z lodówki na minimum 10 minut przed smażeniem. Mięso można wcześniej zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Nie wolno go jednak solić, bo steki będą twarde.

Steki powinno się smażyć na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle, bądź dobrej jakości oleju roślinnym. Ale i do oleju warto dodać odrobinę masła, które podniesie temperaturę smażenia. Uwaga, bardzo rozgrzanym tłuszcz przy zetknięciu z mięsem pryska!

Steki obsmażamy równomiernie
z obu stron na złoty kolor. Potem dopiero je dosmażamy lub wkładamy je do dobrze nagrzanego piekarnika.

W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:

- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty
- 9-11 minut - stek półkrwisty
- 13-15  minuty - stek dobrze wysmażony.

Dobrym sposobem na sprawdzenie stopnia wysmażenia, jest delikatnie naciśnięcie mięsa. Im stawia większy opór, tym jest bardziej wysmażone.

Dopiero po usmażeniu steków doprawiamy je solą.