dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Smerf

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto z masą serową i niebieską pianką.

Smerf Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Smerf

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg sera dwukrotnie zmielonego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • Niebieska masa:
  • 4 białka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 niebieska galaretka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Smerf
Oddzielamy białka od żółtek. Do dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie stopniową po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut. Studzimy. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szkl gorącej wody i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na gładki krem. Dodajemy twaróg. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na biszkopt. Schładzamy. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a na koniec tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Piankę wylewamy na masę serową. Dobrze schładzamy. Smacznego.
Smerf
Składniki biszkoptu dokładnie miksujemy.
Smerf
Twaróg mieszamy z margaryną, cukrem i galaretką.
Smerf
Ubitę białka mieszamy z cukrem i galaretką.