jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Smerfne tartaletki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

„Hej dzieci jeśli chcecie zobaczy Smerfów las przed ekran dziś zapraszam Was…..”. Chyba każdy pamięta tę piosenkę. Dzięki tym smerfnym tartaletkom możemy przenieść się w świat smerfów i poczuć się znowu jak dziecko!

Smerfne tartaletki

Składniki:

Smerfne tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 30 dag maki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 8 dag cukru pudru,
  • 3 żółtka,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek
  • Masa:

 

  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • Dodatkowo:
  • około ¾ szklanki borówek,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 galaretka w kolorze niebieskim

 

Sposób przygotowania:

Smerfne tartaletki
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i energicznie zarabiamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. Gotowe wałkujemy i wyklejamy nim przygotowane foremki. Wylepione tartaletki pieczemy około 15 minut w 180°C. Foremki smarujemy wcześniej rozpuszczoną margaryną.MASA: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąkę, budyń oraz żółtko i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń.Gotową masę wykładamy do upieczonych i przestudzonych tartaletek. Na masie układamy po kilka borówek i zalewamy tężejąca galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe. WYKOŃCZENIE: Galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy. Tężejąca zalewamy owoce ułożone na masie.

Tagi:

ciasto mak tarta