Śmietankowiec

kucyk1981 - Przepis na: Śmietankowiec offline

Kucharz
Przepisy: 12
Śmietankowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Zajmuje dużo czasu ale naprawde warto PYCHOTKA. Należy najpierw zrobić galaretki a potem upiec biszkopt i przekroić go na pół.


trudność: łatwe
czas:

Śmietankowiec - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 1/4 szkl cukru
  • 1 1/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 śmietany%(800ml łącznie)
  • 2 różne galaretki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • troche cukru

Śmietankowiec - PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę zmiksować cukrem ok 2 łyżek (tak by nie było słodkie zbytnio) następnie dodac stężoną galaretkę uprzednio pokrojoną w kostke. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody ostudzić i dodać do śmietany. Masa może wydawac się za rzadka ale stężeje można włożyć na 10-15 min do lodówki. Gdy będzie dość gęsta wlać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać gotową ze sklepu czekoladową masą lub polewą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śmietankowiec (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-10-16 21:34
Napewno smaczne tylko domyślam się ,że chodzi o śmietanę 30%.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-10-16 22:48
Też takie robię i jest pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Babeczki z morelą i kiwi na śmietanowym kremie Ciasto bananowe Kruche ciasteczka z jagodami
Empanady polsko-meksykańskie. Jeżynowy sernik na zimno Śliwkowo-jogurtowy deserek
Drożdżowo-śmietanowy placek ze śliwkami Domowe pralinki - czekoladki Surowy sernik na podpieczonym dole
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami Szarlotka z różową pianką Pleśniak z liliową bezą

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane