Śmietankowiec

kucyk1981 - Przepis na: Śmietankowiec offline

Kucharz
Przepisy: 12
Śmietankowiec
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Zajmuje dużo czasu ale naprawde warto PYCHOTKA. Należy najpierw zrobić galaretki a potem upiec biszkopt i przekroić go na pół.


trudność: łatwe
czas:

Śmietankowiec - SKŁADNIKI:

  • BISZKOPT:
  • 6 jaj
  • 1 1/4 szkl cukru
  • 1 1/4 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 śmietany%(800ml łącznie)
  • 2 różne galaretki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • troche cukru

Śmietankowiec - PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę zmiksować cukrem ok 2 łyżek (tak by nie było słodkie zbytnio) następnie dodac stężoną galaretkę uprzednio pokrojoną w kostke. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody ostudzić i dodać do śmietany. Masa może wydawac się za rzadka ale stężeje można włożyć na 10-15 min do lodówki. Gdy będzie dość gęsta wlać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch można polać gotową ze sklepu czekoladową masą lub polewą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Śmietankowiec (strona 1 z 1)  
misia53

misia53
offline

2009-10-16 21:34
Napewno smaczne tylko domyślam się ,że chodzi o śmietanę 30%.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2009-10-16 22:48
Też takie robię i jest pyszne!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Omlet na słodko polany sorbetem Gofry z ricottą Mini naleśniczki z ananasami
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek
Muffiny z kisielem Torcik krówkowo smietanowy Marchewkowa tarta
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane