śmietankowo budyniowy tort

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mój drugi prawie SAMODZIELNIE robiony tort na urodziny

śmietankowo budyniowy tort

Składniki:

śmietankowo budyniowy tort

 

  • 1 okrągły placek biszkoptowy
  • 1 litr mleka
  • 1 bita śmietana w sprayu
  • 4 budynie truskawkowe
  • 3 łyżki cukru
  • truskawki do dekoracji
  • ciastka podłużne biszkoptowe

Sposób przygotowania:

śmietankowo budyniowy tort
Do tortownicy wkładamy gotowy okrągły biszkoptowiec..w między czasie do miszeczki wrzucamy 4 budynie truskawkowe i zalewamy 5-8 łyżkami mleka.Dokładnie mieszamy.1 litr mleka gotujemy i gdy zacznie wrzeć wylewamy rozdrobniony budyń.Słodzimy 3 łyżki i mieszamy aż do uzyskania gęstej konsystencji.Gdy ostygnie i będzie ciepły ( nie gorący) wylewamy całość do tortownicy i rozsmarowujemy.Na wierzch psikamy gotowym już sprayem śmietankowym tworząc ala różyczki.Na sam koniec tort obtaczamy umoczonymi troszkę długimi ciastkami biszkoptowymi.Chłodzimy w lodówce ok3-4 godziny.Jeśli mamy mrożone truskawki,można dodać na wierzch tortu.

Tagi:

ciastka