dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Śmietankowy sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Puszysty, łatwy w sporządzeniu, delikatny serniczek na pół kruchym cieście. Wyborny smak. Gorącą polecam.

Śmietankowy sernik

Składniki:

Śmietankowy sernik

Ciasto:

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 5 jajka
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Śmietankowy sernik

Pierwszy etap:

Śmietankowy sernik
Zagniatamy ciasto i wykładamy je na dno formy do pieczenia.

Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Drugi etap:

Śmietankowy sernik
Masę serową mieszamy ze śmietaną i pianą z białek.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Śmietankę ubijamy. Twaróg ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy budynie. Na koniec dodajemy pianę z białek i śmietanę. Delikatnie mieszamy.

Trzeci etap:

Śmietankowy sernik
Masę serową wlewamy do formy wyłoożonej ciastem.

Masę serową wlewamy do formy wylepionej ciastem. Wyrównujemy. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!


Tagi:

ciasta serniki