jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Śmietankowy snikers

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Idealne dla wielbicieli masy kajmakowej:)

Śmietankowy snikers

Składniki:

Śmietankowy snikers

 

  • Blaszka 24x36cm
  • Ciasto miodowe:
  • 40 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 12 dag miodu,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 20 dag margaryny
  • Biszkopt:
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki maki pszennej,
  • 0,5 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Śmietanka:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka mleka toffi,
  • Siekane orzechy do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowy snikers
CIASTO: Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Pieczemy każdą oddzielnie w temp 180°C przez około 20 min. BISZKOPT: Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Na koniec mieszając już za pomocą łyżki dodajemy pozostałe sypkie składniki. Biszkopt pieczemy około 15-20 min w 180°C. Studzimy. ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, a na koniec rozpuszczoną żelatynę.Przełożenie: Placek miodowy, śmietanka, placek miodowy, połowa mleka toffi, biszkopt, druga połowa mleka toffi, orzechy siekane.