Perła2

Perła2

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ja do tego ciasta używam formy o wymiarach : 19 X 33 cm. są to wymiary w środku , ale polecam trochę większą wówczas mieszczą się owoce .

Śmietanowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec

 

  • 3 galaretki różnego koloru
  • 1 paczka biszkoptów
  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżki stołowej żelatyny
  • troszkę mleka w miseczce do obtaczania biszkoptów

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec
Te 3 galaretki można przygotować sobie wcześniej , trzeba je rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do całkowitego zastygnięcia oczywiście każdą osobno ( będzie widoczne na zdjęciu poniżej) , potem gdy już stężeją pokroić je nożem na kwadraciki. Część biszkoptów lekko obtaczać w mleku i układać na dno formy Na te biszkopty ułożyć na przemian część różnych kolorów galaretek. Żelatynę rozpuścić w niecałe 0,5 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywną pianę i dolać do niej ciepłą żelatynę i zmiksować to wszystko wylać do formy na te biszkopty i galaretki.Pozostałe biszkopty i galretki poutykać w tą bitą śmietanę i to wszystko wstawić do lodówki na około godzinkę do całkowitego zastygnięcia . Na wierzch polać to wszystko galaretką , można to udekorować owocami z puszki i wstawić do lodówki . Po dwóch godzinach dobre do spożycia. Pycha!
Śmietanowiec
Tak wygląda ciasto po przekrojeniu , prawda że apetycznie ?
Śmietanowiec
Tak wyglądają przygotowane galaretki , są już pokrojone .
Śmietanowiec
To jest przygotowana już ubita śmietana a teraz do niej wlewamy żelatynę.
Śmietanowiec
W ten sposób trzeba układać biszkopty i galaretki .

Tagi:

biszkopt