Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 37

Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe.

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami

Składniki:

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami

Masa śmietanowa:

  • 2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • ewentualnie cukier puder do smaku
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • około 10 truskawek
  • 100 ml jagód kamczackich lub borówek

Dodatkowo:

  • 20 dag okrągłych biszkoptów
  • około 50 dag świeżych truskawek
  • 2 truskawkowe galaretki

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami
1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.

3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki i dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.

5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód.