reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śmietanowiec z brzoskwiniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To ciasto kiedyś piekłam prawie co tydzień efekt tego był taki, że została zapomniany na długo. Przypomniała mi o nim znajoma, która go u mnie jadła, ale swój przepis zgubiła :)

Śmietanowiec z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami

 

  • Ciasto

 

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Masa śmietanowa:

 

  • 4 białka

 

  • 2 duże pojemniki śmietany 18% ( razem 660g)

 

 

  • 3 łyżki cukru waniliowego

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • Dodatkowo

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami
Ciasto: Wszystkie składniki siekamy nożem, aż powstanie kruszonka, potem szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem- dół i boki blaszki. Ja dodatkowo nakłuwam widelcem i wkładam na chwilę do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Brzoskwinie przelewamy na sito i zostawiamy do odsączenia płynu. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy cukier, cukier waniliowy i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia sie masy. Na dno tortownicy wykładamy połowę brzoskwiń, na nie wylewamy masę śmietanową- wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( tylko dół) i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie włączamy górną grzałkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut. Ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Do 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń dodajemy żelatynę, zostawiamy do napęcznienia, potem zagotowujemy i studzimy Na zimne ciasto układamy brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki i wylewamy galaretkę brzoskwiniową- jest jej niewiele, wystarczy tylko cienka warstwa, żeby brzoskwinie nie wysychały na górze Smacznego:)
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem- dół i boki blaszki.
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy cukier, cukier waniliowy i chwilę jeszcze ubijamy.
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Na zimne ciasto układamy brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki i wylewamy galaretkę