Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

SUPERPRZEPIS

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekkie i smaczne ciasto śmietanowe z dodatkiem truskawek i brzoskwiń, na dodatek bez pieczenia. Idealne na ciepłe dni.

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami

 

  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 l śmietanki 18%
  • 1 szklanka cukru
  • ok. 40 dag świeżych truskawek
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 dag żelatyny
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 opakowanie herbatników (małe)
  • kilka sztuk ptasiego mleczka czekoladowego
  • 1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami

Etap 1:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami
Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami jeden przy drugim.

Na dnie tortownicy (26 cm) ułożyć herbatniki lub inne kruche ciasteczka.

Etap 2:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami
W misce wymieszać mleko z żelatyną, śmietankę i cukier.

Żelatynę zalać zimną wodą (niewielką ilością), tak aby napęczniała i pozostawić na ok. 20 minut. Mleko podgrzać i w gorącym rozpuścić żelatynę. Nie gotować! Odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko ostygnie wlać śmietankę, dodać cukier i wanilię. Chwilę miksować, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Etap 3:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami
Masę śmietanową wylać na herbatniki i dodać owoce.

Tężejącą masę wyłożyć na herbatniki, a do jej środka powciskać kilka truskawek, pokrojonych brzoskwiń oraz ptasie mleczko. Włożyć do lodówki.

Etap 4:

Śmietanowiec z brzoskwiniami i truskawkami
Na owoce wylać tężejącą galaretkę.

Na wierzchu ciasta rozłożyć pozostałą część truskawek i brzoskwiń. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na owoce. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.