Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Śmietanowiec z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Deser bez pieczenia, idealny zarówno na upały, jak i na karnawałowe szaleństwa. Zamiast galaretek można dodać z sezonie świeże owoce.

Śmietanowiec z galaretką

Składniki:

Śmietanowiec z galaretką

 

  • 1 litr śmietanki 30 %
  • 3 różne galaretki
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 3 czubate łyżki galaretki mojito

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretką
Dzień wcześniej robimy galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu (można dać trochę mniej wody, będą bardziej zwarte). Następnego dnia galaretki pokroić w niezbyt dużą kostkę. W rondelku rozpuścić w 100 ml wody żelatynę z galaretką mojito i pozostawić do ostudzenia, Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ubić na sztywną, puszystą masę.Dodawać porcjami żelatynę delikatnie mieszając łyżką, uważając, żeby śmietana nie opadła. Masę przełożyć do tortownicy i wymieszać z kostkami galaretki. Odstawić do lodówki na około 4-5 godzin, żeby masa stężała.