migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Śmietanowiec z galaretkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Łatwe i ładnie prezentujące się ciasto z mojego dzieciństwa. Masę można zrobić tez z sera sernikowego lub jogurtu. Według mnie najlepsza wersja ze śmietaną.

Śmietanowiec z galaretkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec z galaretkami

 

  • 4 galaretki, każda w innym kolorze
  • 1000 g śmietany 18% (2,5 dużego kubka)
  • 4 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z galaretkami
Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody i wlać do płaskiego naczynia np. na talerz. Odstawić do stężenia. Gdy galaretki już stężeja pokroić je w kostkę ( w talerzu kroję w kratkę a potem wybieram z talerza łyżką). Śmietanę przygotować wczesniej aby była w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i namoczyć w nim żelatynę, następnie mleko podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia.

Do miski przełożyć śmietanę. Dodać cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Następnie do masy dodać 3/4 pokrojonej gaklaretki (resztę zostwić na wierzch). Masę wymieszać delikatnie łyżką a potem przelac do tortownicy ( moja tortownica o średnicy 24 cm). Na wierzchu ułożyć pozostałą pokrojoną galaretkę lekko wciskajac w masę. Tortownicę wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała. 
Śmietanowiec z galaretkami
Śmietanowiec z galaretkami
Gdy galaretki już stężeja pokroić je w kostkę.
Śmietanowiec z galaretkami
Do miski przełożyć śmietanę. Dodać cukier waniliowy i miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Następnie do masy dodać 3/4 pokrojonej gaklaretki (resztę zostwić na wierzch).
Śmietanowiec z galaretkami
Na wierzchu ułożyć pozostałą pokrojoną galaretkę lekko wciskajac w masę.