zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śmietanowo jagodowy biszkopcik

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Szybkie i bardzo smaczne ciacho

Śmietanowo jagodowy biszkopcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowo jagodowy biszkopcik

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowo jagodowy biszkopcik
Biszkopt :

Jajka wybić do miski i chwilę ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Dodać cukier i miksować do białości. Następnie dodać przesiane mąki i delikatnie połączyć z jajkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec biszkopt 20 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić.



Galaretka :

Na patelnie wsypać mrożone jagody, wlać wodę i doprowadzić do wrzenia a potem gotować 3 minuty. Wyłączyć ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Schłodzić aż będzie tężejąca.



Masa śmietanowa :

Zimną śmietanę wlać do miski i chwilę ubijać. Następnie dodać śmietan fix wymieszany z cukrem i ubić na sztywno śmietanę.



Przełożenie :

Biszkopt położyć na talerzu. Na biszkopt wyłożyć łyżką śmietanę ale niedbale i nie rozsmarowywać jej. We wgłębienia powkładać łyżką tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na około godzinę.
Śmietanowo jagodowy biszkopcik
upiec biszkopt i po upieczeniu wystudzić
Śmietanowo jagodowy biszkopcik
potem przygotować galaretkę jagodoową i śmietanę
Śmietanowo jagodowy biszkopcik
na zimny biszkopt wyłożyć śmietanę ale niestarannie
Śmietanowo jagodowy biszkopcik
we wgłębienia powkładać tężejącą galaretke