kfiatek88

kfiatek88

Kucharz
[Przepisów: 8]

Śmietanowy kurczak curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa curry dobra zarówno z ryżem jak i makaronem.

Śmietanowy kurczak curry

Składniki:

Śmietanowy kurczak curry

 

  • 60dag polędwiczek z kurczaka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • kubek śmietany 12%
  • kubek śmietanki 12%
  • szklanka zimnej wody
  • 1 1/2 kostki rosołowej
  • 2-3 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • listki świeżej mięty do dekoracji
  • olej/oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Śmietanowy kurczak curry
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Do cebulki dołożyć pokrojone polędwiczki, curry i kostki rosołowe. Całość smażyć przez chwilę, następnie dusić ok 15-20 minut. Ściągnąć z ognia, zalać połową szklanki zimnej wody, chwilę studzić. Śmietankę podgrzać. Po łyżeczce dodawać gorącą śmietankę do śmietany (w temp. pokojowej) w celu zahartowania. Taką mieszanką zalać kurczaka na patelni i całość ponownie podgrzać. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i solą.Jeśli potrawa jest zbyt gęsta - dodać pozostałą wodę. Jeśli zbyt rzadka - odparować. Podawać z ryżem lub makaronem i przyozdobić miętą (dobrze sprawdzi się również bazylia, jednak chłodny smak mięty będzie się lepiej komponował) Smacznego!