dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Śmietanowy placek z borówkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, posypane borówkami amerykańskimi i oprószony kokosową kruszonką. Pycha.

Śmietanowy placek z borówkami i kruszonką

Składniki:

Śmietanowy placek z borówkami i kruszonką

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 1/3 szkl oleju
  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl borówek amerykańskich

Kruszonka:

  • 3 dag masła
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 5 dag wiórków kokosowych

Ponadto:

  • 2 łyż cukru brązowego
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Śmietanowy placek z borówkami i kruszonką

ETAP 1:

Śmietanowy placek z borókami i kruszonką
Do jajek dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie ubijamy na puszystą masę.

ETAP 2:

Śmietanowy placek z borókami i kruszonką
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy.

Do jajek dodajemy mąkę z proszkiem, sól, śmietanę i olej. Całość dokładnie mieszamy.

Trzeci etap:

Śmietanowy placek z borókami i kruszonką

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Na wierzch układamy umyte borówki. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią po wierzchu ciasta. Na koniec ciasta oprószamy cukrem brązowym. Ciasto pieczemy ok 55 minut w 180 stopniach.
Smacznego!