aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Śmietanowy porzeczkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wspaniałe ciasto. Rewelacja dla podniebienia. Polecam go każdemu na deser na każdą okazję idealny jest.

Śmietanowy porzeczkowiec

Składniki:

Śmietanowy porzeczkowiec

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Jabłka:
  • 1,20 kg jabłek
  • Galaretka wiśniowa
  • 1 łyżka masła
  • Cukier do smaku
  • Warstwa porzeczkowa:
  • 660 ml śmietanki
  • 1 szkl soku z czarnej porzeczki
  • 2 galaretki porzeczkowe
  • Dodatkowo:
  • 2 opakowania pierniczków
  • 2 łyżki kajmaku
  • Rodzynki w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowy porzeczkowiec
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy pod koniec wsypujemy cukier i galaretkę mieszamy i studzimy. Warstwa porzeczkowa: Galaretki rozpuszczamy w soku. Śmietankę ubijamy do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę porzeczkową. Przełożenie: Biszkopt- jabłka- pierniczki-warstwa porzeczkowa- rodzynki polane rozpuszczonym na ogniu kajmakiem