kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Śmietanowy sos do knedli ze śliwkami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nowy smak knedli ze śliwkami.

Śmietanowy sos do knedli ze śliwkami

Składniki:

Śmietanowy sos do knedli ze śliwkami

 

  • śmietana (najlepiej kwaśna) (300 g);
  • tłuszcz roślinny (margaryna do smażenia) - pół kostki;

Sposób przygotowania:

Śmietanowy sos do knedli ze śliwkami
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni a następnie dodajemy całą śmietanę. Śmietana powinna "pływać w tłuszczu". Smażymy ok. 15-20 min. mieszając od czasu do czasu aż śmietana podzieli się na drobne kuleczki i nabierze złotej barwy. W miarę smażenia dodajemy tłuszczu, żeby było więcej sosiku. Uwaga: trzeba być cierpliwym. Śmietana na pewno się podzieli ;) Po uzyskaniu złotej barwy trzeba ją bardzo szybko ściągnąć z palnika bo się przypali. Koniecznie musicie spróbować knedli z tym sosem. Smak jest niezapomniany ;)

Tagi:

smietanowy