Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Śmietanowy tort z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Letnie wariacje na ciasta i desery z owocami na zimno

 Śmietanowy tort z mandarynkami

Składniki:

Śmietanowy tort z mandarynkami

 

  • blat biszkoptowy - 1 szt
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • galaretka cytrynowa - 1 szt
  • galaretka brzoskwiniowa - 1 szt
  • mandarynki - 4 - 5 szt
  • cukier - 1/2 szklanki
  • nalewka mandarynkowa - 1 kieliszek
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • konfitura lub dżem mandarynkowy,
  • płatki migdałowe

 

  • masło - 1 - 2 łyżki do formy

Sposób przygotowania:

Śmietanowy tort z mandarynkami
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy stężeje kroimy ją w kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Przestudzić , zmiksować , powoli wlewając śmietankę. 3 mandarynki kroimy w w paski lub dużą kostkę. Tortownicę smarujemy Kasią ..i układamy na spodzie tortownicy blat biszkoptowy . Rozkładamy na nim kostki galaretki i 1 pokrojoną mandarynkę . Zalewamy wszystko masą śmietanową i odstawiamy do schłodzenia. Na tą masę rozkładamy cząstki ostatniej mandarynki Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. ½ szklanki wody zagotowujemy z cukrem, wkładamy pozostałe 2 pokrojone mandarynki i gotujemy, tak by się rozgotowały do tak powstałej masy mandarynkowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wlewamy nalewkę mandarynkową. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na rozłożone mandarynki. Zastudzony, gotowy śmietanowiec wyjmujemy z formy i smarujemy jego boki dżemem i obsyp płatkami migdałów.