kasia_grd

kasia_grd

Kucharz
[Przepisów: 2]

SUPERPRZEPIS

Jajeczne tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast tradycyjnej jajecznicy na śniadanie możemy pokusić się o zrobienie tartaletek. Połączenie suszonych pomidorów i mozzarelli z kabanosem zasmakuje każdemu, kto nie może doczekać się już wiosny!

Jajeczne tartaletki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczne tartaletki

 

 

  • Nadzienie:
  • 6 jajek
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 kabanos
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy (pieprz, sól, papryka)

Sposób przygotowania:

Jajeczne tartaletki

Zaczynamy od wykonania ciasta na tartaletki: mąkę połączoną z przyprawami wysypujemy na stolnicę do środka wkładamy pokrojone w części miękkie masło oraz wlewamy wodę i wbijamy jajko. Wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto jest już gotowe wałkujemy je na grubość ok. 5 mm, następnie odmierzamy foremką kształt i wykrawamy koła.. Wykładamy ciastem wszystkie 8 foremek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.

Tartaletki pieczemy przez 30 min w temperaturze 180 st. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie. Kroimy w kostkę suszone pomidory oraz mozzarellę, natomiast kabanosa kroimy w drobne plastry. Cebulę siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, aby się zeszkliła. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy z przyprawami oraz posiekanymi listkami bazylii.

Po upływie 30 min wyciągamy tartaletki z pieca wkładamy do każdej cebulkę, kabanosy, pomidory oraz ser i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Całość wkładamy z powrotem do pieca na ok. 20 min. Tartaletki podajemy udekorowane listkami bazylii.

Jeśli szukacie więcej jajecznych inspiracji sprawdźcie koniecznie przepis na Pastę jajeczną! >>>

Jajeczne tartaletki
Spody tartaletek przed włożeniem do pieca.
Jajeczne tartaletki
Tartaletki wypełnione pomidorami, serem, kabanosem i cebulką.
Jajeczne tartaletki
Chwila przed włożeniem tartaletek do pieca.