SUPERPRZEPIS

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

Rewelacyjne śniadaniowe bagietki. Są mięciutkie i delikatne w smaku. Sprawdza się również do hot-dogów.

Składniki:

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

 

Sposób przygotowania:

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem

ETAP 1:

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem
W pierwszym etapie gotujemy mleko z cukrem i masłem, studzimy

W rondelku mieszamy mleko, masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do misy miksera. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę i wsypujemy pierwsza szklankę mąki.

ETAP 2:

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem
Drugim etapem jest wyrobienie gładkiego ciasta

Włączamy mikser. Mieszamy na średnich obrotach z końcówką o kształcie haka. Stopniowo dosypujemy kolejne szklanki mąki (aż do wyczerpania). Ciasto będzie gotowe po ok. 7 minutach. Przykrywamy je suchą ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

ETAP 3:

Śniadaniowe bagietki z czarnuszką i sezamem
Ostatnim etapem jesy uformowanie i upieczenie bagietek

Po tym czasie masę dzielimy na 7 części. Formujemy podłużne krótkie bagietki. Układamy je na oprószonej mąką blaszce. Odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie każdą smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką i sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 230 *C. Wstawiamy bagietki i pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.