madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Snickers 14

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Troszkę pracochłonne ciasto ale warto się poświęcić dla efektu, jedno z ulubionych ciast w mojej rodzinie

Snickers 14 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Snickers 14

 

  • Ciasto:
  • 60 dag. mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 20 dag. margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • Polewa orzechowa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • Krem I
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2/3 mleka podanego na opakowaniu budyniu
  • Krem II
  • 1 puszka masy kajmakowej

 

Sposób przygotowania:

Snickers 14
Przesianą mąkę , razem z sodą zagnieść z margaryną, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Trzy równe blaszki, natłuścić i wyłożyć pergaminem. ( Ja używam po kolei jednej, gdyż nie posiadam 3 równych) Następnie wylepić każdą , jedną częścią ciasta. Na ostatnią blaszkę z ciastem wylać przygotowaną polewę orzechową przygotowaną z podanych składników tzn. w garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy pokrojone orzechy i wsypujemy cukier. Smażymy chwilkę, aż nabiorą złotej barwy. Gotowe blaszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20 minut, ostatnią z polewą parę minut dłużej. Na pierwszym placku rozsmarowujemy budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu, ale ugotowany w 1/3 mniej mleka niż podano na opakowaniu. Przykrywamy drugim plackiem na którym z kolei układamy masę kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. Pozostawiamy na jakiś czas, aby kruche ciasto naszło masami.
Snickers 14
Do miski wkładamy składniki podane w przepisie i zagniatamy ciasto
Snickers 14
Na jednej blaszce z ciastem rozsmarowujemy polewę orzechową
Snickers 14
Na pierwszym placku rozsmarowujemy ugotowany budyń
Snickers 14
Na drugim cieście układamy masę kajmakową

Tagi:

ciasto