aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Snikersik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z czekoladową masą i orzechami!

Snikersik

Składniki:

Snikersik

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu
  • 8 jaj
  • 4 łyżki kakao
  • wkładka:
  • 7 białek
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
  • 30 dag orzechów włoskich krojonych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 3 żółtka
  • 0,33 szkl mleko
  • 10 dag cukier puder
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 masło
  • 2 łyżki alkoholu
  • 1 łyżka kakao
  • DODATKOWO:
  • 1 polewa czekoladowa
  • do dekoracji wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Snikersik
Biszkopt kakaowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, olej i ocet- mieszamy. Dzielimy na 2 części i pieczemy w 180 stopniach do 30 minut. Forma 25/36. Wkładka: Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem pudrem. Do piany dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miód i orzechy włoskie- mieszamy, pieczemy na blasze wyłożonej papierem do 45 minut. Masa: Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem. Dodajemy kakao, mąkę pszenną i gorące ugotowane mleko. Jeszcze chwilę ucieramy. Studzimy. Łączymy z utartym masłem i spirytusem do smaku. Przełożenie: Biszkopt -połowa masy -wkładka -połowa masy -biszkopt -polewa- wiórki kokosowe

Tagi:

biszkopt